Znakowanie produktów. Jaką etykieciarkę wybrać?

Etykieta produktu jest nośnikiem wielu informacji, które mają bezpośredni wpływ na podejmowanie przez konsumentów decyzji o zakupie lub jego zaniechaniu. Oznakowanie produktów to obecnie podstawowe źródło wiedzy o nich i sposobie ich prawidłowego użytkowania. Etykieta pełni szczególną rolę w przemyśle spożywczym. Etykiety żywności są przedmiotem urzędowej kontroli, a skutki nieprawidłowego oznakowania produktu mogą być dla producenta dotkliwe.

Etykietowanie produktów

Etykietowanie produktów to proces, który najczęściej odbywa się bezpośrednio na linii produkcyjnej. Jest on realizowany przy pomocy dedykowanych urządzeń, tzw. etykieciarek. W zależności od potrzeb danego zakładu produkcyjnego, jego możliwości budżetowych oraz warunków technicznych w procesie etykietowania można stosować:

Zastanawiasz się, która z nich sprawdzi się w Twoim biznesie najlepiej?

Jaką etykieciarkę wybrać?

Etykieciarki służą do naklejania gotowych, wcześniej wydrukowanych etykiet. Etykiety na ogół znajdują się na rolkach i są przyklejane do opakowania przy pomocy specjalnych głowic etykietujących. Co ważne, jedno urządzenie może obsługiwać opakowania o różnych kształtach i strukturach powierzchni. Jest to możliwe ze względu na wymienne elementy, które pozwalają na dostosowanie sposobu naklejania etykiet do zmiennych parametrów opakowań – różnych kształtów, rozmiarów, struktur.

Etykieciarki są przystosowane do pracy masowej. Oznacza to, że zapewniają szybką, sprawną i powtarzalną (pod względem umiejscowienia na opakowaniu) aplikację identycznych etykiet na takich samych produktach. Zmiana etykiet lub oklejanych opakowań wymaga zmiany elementów wymiennych i ich dopasowania do nowych potrzeb linii produkcyjnej. Zastosowanie etykieciarek zapewnia precyzję i powtarzalność, a co za tym idzie zwiększa wydajność procesów.

maszyna etykietująca

Etykieciarka automatyczna czy etykieciarka półautomatyczną?

Współcześnie największym zainteresowaniem przedsiębiorców cieszą się maszyny półautomatyczne i automatyczne, a także wspomniane wcześniej systemy drukująco-etykietujące. Etykieciarki półautomatyczne wymagają zaangażowania czynnika ludzkiego. W zależności do rodzaju opakowań i etykiet, a także samej etykieciarki pracownik odpowiedzialny za proces oklejania może ręcznie układać opakowania pod głowicą etykietującą lub obsługiwać głowicę, podczas gdy opakowania będą się przemieszczały na taśmie. Etykieciarka automatyczna działa w sposób niewymagający ingerencji pracownika w proces etykietowania. Dzięki temu jest jeszcze szybsza i bardziej wydajna.